Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Waarom een rijsmandje

€ 0,00 (inclusief btw 9%)
Niet op voorraad
Omschrijving

Rijsmandje

Een rijsmandje is een ontzettend handig hulpmiddel bij het bakken van brood. Het is bedoeld om brood in te laten rijzen en niet om brood in te bakken. Het rijsmandje wordt ook wel eens banneton genoemd. Een rijsmandje geeft je goed gevormde deeg steun tijdens de tweede rijs zodat je deeg mooi omhoog kan rijzen. Bovendien zorgt het ervoor dat je deeg niet afkoelt.

 

Rieten rijsmandjes

Het gedraaide riet zorgt voor een optimale luchtcirculatie rondom het deeg. Tevens nemen de mandjes wat vocht van het brood op, zodat de deeghuid (buitenkant van het deeg) ietsje droger wordt. Dat vergemakkelijkt het insnijden van het deeg voordat je gaat bakken. Zo draagt het gebruik van een rieten rijsmandje haar steentje bij aan het bakken van een luchtig brood.

 

Plastic rijsmandjes

Tegenwoordig zijn er ook bannetons van plastic en houtvezel in de handel. Die geven wel steun tijdens het rijzen, maar daarin kan het deeg niet ademen. Ze zijn veel voordeliger dan de rotan bannetons, die met de handgemaakt worden en levenslang meegaan. Het voordeel van de plastic rijsmandjes is dat deze gewoon afgewassen kunnen worden.

 

Vormen en maten

Meest gangbaar zijn de ronde en de ovalen rijsmandjes, waar je boules en batards mee maakt. Maar ook triangelvormige en langwerpige voor baguettes kom je tegen.

De meest gangbare broden worden gemaakt van 500 gram, 750 gram of een 1 kilo deeg. Koop dus een rijsmandje die optimaal is voor dat formaat brood, rekening houdend dat het deeg er in volume in kan verdubbelen.

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel deeg er in een banneton past. Je wilt niet dat het deeg er tijdens de tweede rijs overheen bulkt of dat de banneton veel te wijd is en daardoor geen steun geeft. Ook maakt het in volume uit of je graag volkorendeeg of een deeg met veel inclusies maakt (minder in volume) of juist een hoog hydratatie wit deeg.

 

Hoe gebruik je een rijsmandje

Vlak voordat je gaat bakken bestrooi je je banneton royaal in met glutenvrije bloem. Helemaal rondom aan de binnenkant ook aan de zijkanten. Gebruik bij voorkeur roggebloem, dat plakt niet en geeft een heerlijk smaakje mee. Rijstmeel is wat neutraler van smaak. Belangrijk is het om geen tarwebloem te gebruiken, want in combinatie met het vochtige deeg ontstaan er gluten die gaan plakken aan je mandje. Dat wil je nou net voorkomen!

Je dekt je banneton af en laat je deeg op een warme plek afgedekt rijzen. Na deze eindrijs kieper je je deeg op een bakpapiertje door het mandje om te keren. Het deeg zal er vanzelf uitvallen. Lukt het niet meteen, dan heb je misschien te weinig of geen glutenvrije bloem gebruikt. Vind je dat er nu een hele berg bloem op je deeg zit? Dat borstel je er heel gemakkelijk voorzichtig vanaf.

Tijd om je deeg in te snijden en direct in een hete voorverwarmde oven te schieten (bakkerstaal voor in de oven plaatsen).

 

Schoonmaken van een rieten mandje

Omdat je banneton van riet is mag je die NOOIT schoonmaken met water. Ook niet als er deegdeeltjes aan zijn blijven plakken. Dan trekt ie krom en/of gaan de nietjes roesten of loslaten. Ook ligt schimmel op de loer.

Je rieten mandje is een beetje vochtig geworden van je deeg tijdens het rijzen. De glutenvrije bloem die je gebruikt hebt zal ook een beetje vochtig zijn. Die vochtige bloem moet je verwijderen om schimmel te voorkomen. Eerst even uitkloppen en eventueel uitborstelen. Dat uitborstelen gaat prima met bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

Ik raad je aan niet alle bloem eruit te borstelen! Dan hoef je de volgende keer bij het bebloemen minder roggebloem te gebruiken. Ik gooi trouwens het kleine beetje uitgeborstelde bloem weg, omdat die vochtige bloem zou kunnen gaan schimmelen.

Na het uitborstelen laat je je rijsmandje op een warme plaats goed drogen. Met de bovenkant naar boven zodat alle vocht kan verdampen.

 

Eerste gebruik rieten rijsmandje

Voordat je het rieten rijsmandje voor het eerst gaat gebruiken moet je hem klaar maken. Pak een plantenspuit met water en een grote schep roggemeel. Spuit de binnenkant van de banneton royaal in met water en doe daarna de roggebloem erin. Beweeg de banneton in het rond zodat de roggebloem overal is geweest. Klopt het overtollige roggemeel eraf en laat het rijsmandje aan de lucht drogen. Nu is je mandje klaar voor gebruik.

Naast de uitstekers om zelf koekjes te bakken maken wij ook gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.